Utrecht, 14 februari 2022 – Uit onderzoek van het CBS in september 2021 blijkt dat een kwart van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar zich somber en depressief voelt. Het aantal jongeren met mentale gezondheidsproblemen is vooral toegenomen sinds de coronapandemie. Digitaal uitzendplatform NOWJOBS, waar in Nederland meer dan 35.000 veelal jonge bijverdieners gebruik van maken, vindt dit zorgwekkend om te zien en wil graag voor uitzendkrachten als hun interne medewerkers preventief inzetten op een goede mentale gezondheid. Daarom hebben zij vanaf vandaag toegang tot gratis, laagdrempelige psychische hulp en coaching via OpenUp.

Investeren in mentale gezondheid van jongeren was niet eerder zo belangrijk als nu. Door de lockdowns en andere coronamaatregelen blijken veel jongeren eenzaam en neerslachtig, merkt ook NOWJOBS. Het uitzendplatform heeft daarom de samenwerking met OpenUp gezocht, een organisatie die professionele hulp op het gebied van mentaal welzijn toegankelijk maakt voor iedereen. Via OpenUp kunnen bijverdieners én interne medewerkers op een eigentijdse manier in contact komen met een psycholoog via een videoconsult of chatsessie, maar ze kunnen ook bellen. Dit alles gebeurt overigens volledig anoniem.

"NOWJOBS wil graag voor zowel hun uitzendkrachten als interne medewerkers preventief inzetten op een goede mentale gezondheid."

Investeren in mentale gezondheid
NOWJOBS wil hiermee graag investeren in de mentale gezondheid van haar veelal jonge bijverdieners en interne medewerkers. Reinier Vastenburg, Country Manager NOWJOBS Nederland: “Het lijkt erop dat het einde van de coronacrisis langzaamaan in zicht komt. Maar we zien nu slechts het topje van de ijsberg van de emotionele impact die de crisis op jongeren heeft. We hebben niet alleen een zorgplicht voor onze eigen medewerkers, maar juist ook voor de vele bijverdieners die via ons platform werken. Met de diensten van OpenUp hopen we ons steentje bij te dragen aan hun mentaal welzijn.”

Sociale behoeftes
De sociale behoeftes van jongeren zijn veranderd sinds de coronacrisis, merkt NOWJOBS. Uit recent onderzoek van het uitzendplatform onder ruim 600 bijverdieners blijkt dat jongeren werkplezier en een werkplek met sociale contacten enorm belangrijk vinden als zij zoeken naar een nieuwe (bij)baan. Ze hebben behoefte aan meer contact met vrienden en collega’s, zegt Vastenburg. “Veel jongeren hebben zich de afgelopen twee jaar eenzaam gevoeld. Dit heeft logischerwijs een negatief effect op hun mentaal welzijn maar bijvoorbeeld ook op hun productiviteit.”

Jongeren die lekker in hun vel zitten presteren beter op de werkvloer, geeft Vastenburg aan. “We willen dat iedere bijverdiener en eigen medewerker met een lach naar zijn of haar werk gaat. Dit komt de productiviteit en de kwaliteit van onze dienstverlening ten goede. Maar voor werkplezier is een goede mentale gezondheid een belangrijke voorwaarde. De meeste jongeren sporten vaak al veel en ze eten doorgaans gezond, maar het is ook belangrijk om preventief te werken aan een gezonde geest.  We hopen dat er hier door de samenwerking met OpenUp meer aandacht naar uitgaat.”

 

account_circle

Yvette - 14 februari 2022