16 augustus 2022

Back to school: hoe combineer je school met een bijbaan?

Studente combineert haar studie met een bijbaan

De zomervakantie is alweer voorbij, en daarom voor velen tijd om weer naar school te gaan. Het combineren van school of studie met een bijbaan kan best lastig zijn. We willen bovendien allemaal het liefst goede cijfers op school halen én elke maand een mooi salaris op onze bankrekening krijgen. Om ervoor te zorgen dat jouw schoolcarrière niet zal leiden onder jouw bijbaan, is het belangrijk om een goede balans tussen school en werk te vinden. Benieuwd hoe je dit doet? Wij geven je een aantal tips!

Maak een inschatting van hoeveel uur je per week tijd hebt om te werken

Voordat je bij een bedrijf aan de slag gaat, is het handig om te weten hoeveel uur je per week beschikbaar bent. Ga daarom voor je op een bijbaan solliciteert bij jezelf na hoeveel uur je in de week kunt missen. Begin met het maken van een lijst van al je wekelijkse activiteiten, en probeer na te denken hoelang je met deze activiteiten bezig bent. Houd er bij het maken van deze inschatting rekening mee dat sommige taken misschien zullen uitlopen. Let op: je kunt beter te weinig dan te veel beschikbare uren opgeven. Last-minute en paar uur extra werken is bovendien makkelijker dan een shift schrappen als je het die week erg druk hebt.

Maak een wekelijkse planning

Bij de meeste bijbanen weet je ruim van tevoren wanneer je moet werken. Maak daarom zodra jij je school- en werkrooster hebt een planning zodat je precies weet welke momenten jij overhoudt om met je huiswerk aan de slag te gaan. Maar, plan voor jezelf ook rustmomenten in. Vrije tijd is superbelangrijk om te kunnen ontspannen en uit te rusten van school en werk.

Durf nee te zeggen

Als je eenmaal een bijbaantje hebt wordt er hoogstwaarschijnlijk regelmatig aan je gevraagd of je extra kunt komen werken. Maar, onthoud dat je altijd de keus hebt om nee te zeggen. Je hebt bovendien niet altijd tijd voor extra shifts. Geen tijd is geen tijd!

Maak duidelijke afspraken met je leidinggevende

Het is belangrijk dat jij en je werkgever of leidinggevende begrijpen dat je niet alleen een bijbaan hebt, maar in de eerste plaats bezig bent met school of studie. Geef daarom duidelijk je grenzen aan en maak van tevoren duidelijke afspraken over hoe jij school en je bijbaan wilt combineren, en wanneer jij wel en niet kunt werken.

Werk niet tijdens toets- en tentamenweken

Toets- en tentamenweken zijn erg belangrijk, hier hangen je cijfers bovendien grotendeels van af. Werk daarom niet of nauwelijks voor en tijdens deze belangrijke toetsmomenten. Zo heb je alle tijd om je goed voor te bereiden op deze toetsen en tussendoor te ontspannen.

Werk flexibel via NOWJOBS

Bij NOWJOBS bepaal jij zelf waar én wanneer je werkt. Je kunt dus zelf je werktijden (last-minute) kiezen. Daarnaast heb je bij NOWJOBS onbeperkt vakantiedagen. Ben je even druk met school of studie? Dan werk je gewoon wat minder! Meer weten over hoe NOWJOBS werkt? Bekijk deze pagina!

Met deze tips kun jij naast je studie lekker bijverdienen. Lijkt werken via NOWJOBS jou wel wat? Download de NOWJOBS-app en bekijk alle supertoffe vacatures bij alle te gekke opdrachtgevers. 

 

account_circle

Marketing - 16 augustus 2022