07 december 2022

Werken als zzp'er of als uitzendkracht: wat is het verschil?

Er zijn veel verschillende platformen die jou kunnen ondersteunen bij het vinden van een leuke (bij)baan. Het verschilt per platform of je werkt op freelance basis (als zzp’er) of op uitzendbasis. Benieuwd naar het verschil? Lees snel verder!

Werken op freelance basis

Als zzp’er werk je voor verschillende opdrachtgevers en ben je niet in dienst bij een bedrijf, in tegenstelling tot het werken op uitzendbasis. Je bent een zelfstandig ondernemer en schrijft je in bij de Kamer van Koophandel. Dat is nodig zodat bedrijven je kunnen inhuren. Als freelancer kun je zelf je uren indelen en is je uurtarief hoger dan wanneer je op uitzendbasis werkt. Maar je bent als freelancer verplicht om elke kwartaal omzetbelasting te betalen. Je facturen maak en verstuur je zelf en het is van groot belang dat je jezelf voldoende verzekert en reserves opbouwt. Je krijgt geen vakantiegeld, pensioen moet je zelf opbouwen en als je ziek bent heb je geen inkomen. En je kunt geen aanspraak maken op de ziekte- of werkloosheidswet. Kortom, werken als freelancer lijkt vaak aantrekkelijker dan werken in loondienst maar het biedt een aantal risico’s en geen sociale zekerheid. 

Werken op uitzendbasis

Als je op zoek bent naar een (bij)baan kun je er ook voor kiezen om te werken als uitzendkracht. Als uitzendkracht ben je in loondienst bij een uitzendbureau of uitzendplatform zoals NOWJOBS. Je krijgt een contract en dat betekent, in tegenstelling tot een freelancer, dat je geen omkijken hebt naar je pensioenopbouw, belastingen en verzekeringen. Dat wordt allemaal voor je geregeld. En als uitzendkracht bepaal je vaak zelf wanneer je werkt en kun je ook aan de slag bij verschillende bedrijven, lekker flexibel dus.   
Kortom, als uitzendkracht bij een platform als NOWJOBS heb je wél de flexibiliteit van een zzp’er maar loop je veel minder (financiële) risico’s. Wel zo fijn! 

 

Werken via NOWJOBS

Wil je werken zonder gedoe? Ga dan aan de slag via NOWJOBS. NOWJOBS is een online uitzendplatform. Hier hoef je geen zzp'er te zijn en dat scheelt bakken met administratie. Je bent bij NOWJOBS ook nog eens gratis verzekerd. Dat is snel verdiend.

Nog vragen? Of interesse in een job? Bel, mail of stuur ons een bericht via WhatsApp. Ons Succes-Team helpt je graag op weg!

account_circle

Marketing - 07 december 2022