25 oktober 2024

Betaal jij jouw zzp'ers <€33 euro per uur? Wat dat zegt over schijnzelfstandigheid

Heb jij zzp’ers rondlopen op je terras, in je keuken, magazijn of winkel? En betaal jij ze per uur minder dan 33 euro? Dan gaat er bij de Belastingdienst een alarmbelletje rinkelen. Nu onze fiscus per 1 januari 2025 actief gaat controleren én handhaven op schijnzelfstandigheid is een belangrijke factor, jawel, dat uurtarief.  

Als de zzp’ers die jij inhuurt werken op een manier die vergelijkbaar is met medewerkers in vaste dienst, dan kan de Belastingdienst dat zien als schijnzelfstandigheid. De fiscus vermoedt dan dat jij een arbeidsovereenkomst (bewust of onbewust) omzeilt waardoor zij premies en loonheffing misloopt. Om die reden gaat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer actief handhaven op schijnzelfstandigheid. 

Waar de fiscus dan op gaat letten -en waar jij als ondernemer nu dus al op kunt gaan letten- staat onder andere te lezen in de aankomende Wet VBAR. Die punten lichten we hieronder voor je uit. 

Complete woordenlijst nodig van A tot Zzp? Check onze Schijnzelfstandigheid-101-woordenlijst hier

Wet VBAR: wat is zzp, wat is schijn?

Die Wet VBAR staat voor Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden. Klinkt ingewikkeld, maar valt in de praktijk reuze mee. Bij de ‘verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie’ wil de overheid weten hoe de vork nu écht in de steel zit met de mensen die voor je werken. Zijn het volbloed zzp’ers of toch mensen die je flexibel inzet, maar eigenlijk een arbeidscontract in handen moet schuiven? Om dat te bepalen, is er de WZOP-toets. Als je die checklist doorloopt, heb je een idee of je iemand mag inhuren als freelancer of dat je 'm een arbeidscontract moet aanbieden. 

W: wie bepaalt wat de zzp'er doet?

Met de ‘W’ van WZOP wordt gekeken of er sprake is van 'werkinhoudelijke en organisatorische sturing'. Oké, en nu in gewone mensentaal:

Geef jij je flexwerkers concrete opdrachten en vertel je ze hoe ze hun werk moeten doen, of laat je ze daarin vrij? En zo vallen er nog een paar indicatoren onder de ‘W’ die aangeven hoe jij je zzp’ers inzet. Hoe meer jij ze stuurt, hoe groter de kans dat ze niet als zelfstandige worden gezien. En dan is er sprake van een arbeidsovereenkomst.  

Z: wie draagt de risico's?

De ‘Z’ van WZOP focust op het financiële risico dat jouw zzp’ers lopen. Een echte zelfstandige is gewoon een ondernemer met alle financiële risico’s van dien. Indien jij die risico’s als opdrachtgever grotendeels wegneemt, is er wederom sprake van een indicator die wijst op een arbeidsovereenkomst. Als een flexwerker verantwoordelijk is voor zijn eigen gereedschap of materialen, is dat weer plusje in de richting van zelfstandigheid. 

OP: onderneemt jouw zzp'er ook een beetje?

Tot slot is er nog ‘OP’. Kort gezegd: in welke mate promoot de flexwerker zichzelf als zzp’er op zoek naar nieuwe opdrachten? Als het goed is ligt een zzp’er nooit in een gespreid bedje, maar wil het altijd een variatie hebben in opdrachtgevers. Want ja, als die ene opdrachtgever wegvalt, is er nog altijd brood op de plank dankzij die andere opdrachtgevers. 

Uurtarief en schijnzelfstandigheid

Op het moment dat met de WZOP-checklist duidelijk is hoe jouw arbeidsrelatie met je zzp’er in elkaar steekt, heeft de Belastingdienst nog een ijzer in het vuur om schijnzelfstandigheid aan te tonen: een 'rechtsvermoeden'. In de Wet VBAR is dat rechtsvermoeden gekoppeld aan een concreet uurtarief. Huur jij jouw pakketbezorger, barman of serveerster in voor minder dan 33 euro per uur, dan is de kans groot dat hij of zij een werknemer is en geen zzp’er. Zzp’ers moeten namelijk zelf hun belasting betalen, hun pensioenpot vullen en iets regelen als ze arbeidsongeschikt raken. Dat kost een hoop geld, dus met een bedrag van minder dan 33 euro komen ze niet uit. Betaal je ze minder, dan zijn ze zeer waarschijnlijk schijnzelfstandigen, is het vermoeden. 

Wil jij weten of de zzp'ers in jouw team echt of schijn zijn? Met de Zzp Risicocheck leer je binnen enkele minuten hoe je ervoor staat en of je actie moet ondernemen voor 1 januari 2025. 

Doe de Zzp Risicocheck

Zzp-naheffingen 

Dus: betaal jij jouw flexwerkers per uur minder dan 33 euro, dan is er volgens de wet VBAR een rechtsvermoeden dat de flexwerker eigenlijk gewoon een werknemer is en er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Inhuren als zzp’er mag dan niet. Doe je dat wel, dan dreigt een naheffing voor schijnzelfstandigheid. Lees hier hoe hoog die zzp-naheffing in 2025 en 2026 kan zijn. 

Belangrijk om te weten, is dat de Wet VBAR gaat naar verwachting op 1 januari 2026 in werking treedt. Eerst moet de Raad van State nog kijken of het wetsvoorstel goed uit te voeren is en of het niet in strijd is met de Grondwet. 

Meer weten over schijnzelfstandigheid? 

Nog even een stapje terug doen en je verder inlezen op schijnzelfstandigheid? Slim. Met het whitepaper 'Voorkom Schijnzelfstandigheid; voorbereid naar 2025' ben je volledig up to date. 

account_circle

Elske - 25 oktober 2024