Zzp Risicocheck: zijn jouw zzp'ers schijnzelfstandigen?

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst langs de deuren om te controleren of zzp'ers ook echt als zelfstandigen werken. We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt: moet ik me zorgen maken? Met de NOWJOBS Zzp Risicocheck weet je hoeveel risico jouw zaak loopt op een naheffing van de Belastingdienst én of het nodig is om actie te ondernemen.
Waar kijk je in de Zzp Risicocheck naar?
I. Werkindeling en werktijden
Ben jij de baas? Prima! Zet vooral de grote lijnen uit. Maar als je al te veel in detail bepaalt voor jouw zzp’ers, dan zal de Belastingdienst daar vraagtekens bij gaan zetten. Hoeveel vrijheid geef jij?
II. Beloning en tariefstelling
Goed werk moet goed worden beloond. Logisch. Maar als jouw zzp’ers zonder jou financieel niet hun eigen broek kunnen ophouden, dan gaat er volgens de Belastingdienst iets mis. Reken eens mee!

III. Risico en verzekeringen
Elke ondernemer loopt risico’s. All in the game. Maar het is niet de bedoeling dat jij risico’s gaat lopen die eigenlijk bij een door jou ingehuurde ondernemer liggen. Zijn de scheidslijnen voor de Belastingdienst duidelijk genoeg?
IV. Gedrag en omgang binnen het bedrijf
Je werkt graag met een goed ingespeeld team en probeert ieders kwaliteiten optimaal tot zijn recht te laten komen. Maar als er op de werkvloer geen enkel zichtbaar verschil is tussen jouw vaste krachten en jouw zzp’ers, waarom zou de Belastingdienst dat dan wel moeten zien?

Aan de slag met je flexpool?
Heb je de Zzp Risicocheck gedaan, zit je in de oranje of rode zone en wil je aan de slag met jouw zzp-pool voor de deadline van 1 januari 2025? Hier lees je welke andere flexopties je hebt, de voordelen, nadelen en natuurlijk de kosten van die flexvormen. Liever sparren met een NOWJOBS flexpert? Wij denken graag met je mee; contact ons hier.
De Zzp Risicocheck komt uit het whitepaper 'Voorkom Schijnzelfstandigheid: voorbereid naar 2025'. Hele whitepaper lezen?