06 september 2024

Kort samengevat: onrust bij ondernemers, wet tegen schijnzelfstandigheid gaat toch door

Zzp'er werkt in horeca in de bediening

'Handhavingsmoratorium', 'Wet DBA', 'schijnzelfstandigheid' en 'wet VBAR': vliegen de ingewikkelde termen jou als ondernemer de laatste tijd ook om de oren? Niet heel gek, want er gebeurt veel op het gebied van schijnzelfstandigheid van zzp'ers. 

Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst opnieuw controleren of de zzp'ers die in jouw horeca, retail of logisitieke zaak werken wel echt zelfstandigen zijn. Dit kan impact hebben op de inhuur van zzp'ers en jouw portemonnee, want je riskeert dan een boete. Met de naderende deadline van 1 januari 2025 neemt de onrust in de markt dan ook toe: reden genoeg voor de Tweede Kamer om een rondetafelgesprek te initiëren. 

Op 5 september werd er in de Tweede Kamer gesproken over de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie). Dit gesprek, waaraan onder andere de Belastingdienst, belangenorganisaties zoals de Algemene Bond voor Uitzendondernemingen (ABU), en de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) deelnamen, draaide om het opnieuw opstarten van de handhaving op schijnzelfstandigheid vanaf 1 januari 2025: werken jouw zzp'ers wel écht als zelfstandigen? Voor jou als ondernemers is dit een belangrijk moment, omdat het grote gevolgen kan hebben voor de manier waarop jij flexondersteuning inhuurt. 

Even kort, wat is er precies besproken? 

Tijdens het rondetafelgesprek kwam naar voren dat er grote zorgen zijn over de duidelijkheid van de regels rondom de Wet DBA: wanneer zijn jouw zzp'ers nou wel en niet schijnzelfstandigen? De Belastingdienst gaf aan dat zij klaar zijn om te handhaven en dat zij 'in de meeste gevallen' voldoende duidelijkheid zien. Volgens Berry Roks, directeur MKB bij de Belastingdienst, is in de meeste gevallen duidelijk wanneer iemand als zelfstandige mag werken en wanneer niet. 

Edith de Bourgraaf van de Belastingdienst licht verder toe: "[...] We proberen op basis van de tien elementen van Deliveroo [het Deliveroo-arrest] tot handvatten te komen. Wanneer zit je in het witte gebied van werknemer of zzp'er. Als een partij er dan toch bewust voor kiest om naar die grenzen van het grijze gebied te gaan, dan zit er ook een risico aan. Wij willen die 80% duidelijkheid geven en als partijen dan toch voor die 20% van dat grijze gebied kiezen, dan is dat ook een risico dat ze bewust nemen." 

Belangenorganisaties uitten hun zorgen. De ABU en VZN gaven aan dat de wet voor veel ondernemers en opdrachtgevers nog steeds te onduidelijk is. Ze vrezen dat de hervatting van de handhaving kan leiden tot willekeurige controles en juridische conflicten. Dit kan jou als ondernemer huiverig maken om nog zzp'ers in te huren. Die angst merken zzp'ers nu al: zij geven aan al te merken dat opdrachten minder makkelijk binnen te halen zijn.

Update: boete of geen boete?

Een dag na het rondetafelgesprek (vrijdag 7 september) laat het kabinet weten definitief te willen handhaven vanaf 1 januari 2025. Maar, er komt een overgangsjaar waarin de Belastingdienst geen boetes gaat uitschrijven aan werkgevers en zzp'ers die zichtbaar stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid.

Oké, maar wat betekent dit voor mij als ondernemer? 

Voor jou als ondernemer betekent dit dat je goed naar je personeelsinhuur moet gaan kijken: 

  1. Bereid je voor op strengere controles: het risico op boetes en naheffingen is reëel als de Belastingdienst oordeelt dat jouw zzp'ers eigenlijk als werknemers gezien moeten worden. 
  2. Neem als ondernemer de overeenkomsten met jouw zzp'ers onder de loep en zorg ervoor dat ze voldoen aan de criteria die de Belastingdienst hanteert

En nu?

De Belastingdienst heeft aangekondigd binnenkort een publiekscampagne te starten om meer duidelijkheid te geven over de regels. Dit moet ondernemers helpen om zich beter voor te bereiden op de nieuwe situatie. Uit het gesprek in de Tweede Kamer blijkt dat er nog veel onzekerheden zijn, maar ook dat de tijd van uitstel voorbij is. 

Voor jou als horeca, retail of logistieke ondernemer is het daarom essentieel om je goed voor te bereiden op de handhaving van de Wet DBA en alvast na te denken over eventuele andere oplossingen voor jouw personeelswensen. Want flexibel personeel, daar kun je ook in 2025 niet zonder. Die gaten in je rooster moeten gevuld. Die piekmomenten opgevangen. Die zieke collega vervangen. Maar hoe doe je dat zonder je zorgen te hoeven maken om een mogelijke blauwe envelop op je deurmat?

Bij NOWJOBS zien we dat een deel van de ondernemers al in actie komt. Zij kijken naar andere mogelijkheden, zoals de inhuur van flexibele uitzendkrachten. De veilige weg, want dan ligt het ondernemersrisico niet bij jou, maar bij het platform. En zo loop jij gegarandeerd geen risico op een zzp-boete. 

Wil je op de hoogte blijven van de laatste zzp-ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief over schijnzelfstandigheid. 

account_circle

Elske - 06 september 2024