02 augustus 2022

Dé NOWJOBS vacaturebingo: welke clichés herken jij?

Man kijkt op zijn smartphone terwijl hij op een bankje in een park zit

Ben jij een échte horecatijger? Of juist een stressbestendige duizendpoot? Je hebt ze ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen: clichés in vacatureteksten. Een cliché op zijn tijd is op zich niet verkeerd. Maar wat wordt er bedoeld met al deze clichés? Lees snel verder en ontdek welke vacature bij jou past!

Ben jij een échte horecatijger?

Beestachtige termen in vacatureteksten zijn ontzettend populair. Zo heeft iedereen heeft het woord ‘horecatijger’ wel eens in een vacaturetekst zien staan. Omdat deze term zo vaak wordt gebruikt, weet iedereen wat hiermee wordt bedoeld; iemand met ervaring in de horeca. Hierdoor lijkt het bijna normaal, maar als je hier wat langer over nadenkt is het best raar. We zijn bovendien ook niet op zoek naar een kassière-leeuw, toch? 

Maar áls je deze term dan in een vacaturetekst ziet staan, en je hebt ervaring in de horeca, dan weet je in ieder geval zeker dat je aan het juiste adres bent! ?

Ben jij een horecatijger? Dan is bijverdienen bij Vapiano echt iets voor jou! Nog geen horecatijger? Geen probleem! Tijdens de NOWJOBS Horeca Academy leren wij je de fijne kneepjes van het vak!

Spin in het web

Om nog even in de beestachtige termen te blijven: ben jij een spin in het web? Ook bij deze vraag kun je je afvragen wat hiermee wordt bedoeld. Je zou misschien denken dat het iemand is die zit te loeren op een kans om anderen te grazen te nemen, net als een spin in zijn web doet. Maar niets is minder waar. Deze term is gelukkig een stuk positiever. Wij leggen het je uit! 

Als iemand de spin in het web wordt genoemd, houdt hij of zij net als een spin (die immers de baas is over zijn web) de touwtjes in handen en zorgt hij of zij ervoor dat alles op rolletjes loopt. Dus, kan jij goed overzicht bewaren? En heb jij graag de touwtjes in handen? Dan ben jij de spin in het web!

Op zoek naar een vacature die bij jou past?

Ben jij een duizendpoot?

Een andere variant op de spin-in-het-web is de duizendpoot, alleen dit keer zijn acht poten niet genoeg. Wat het idee is van al die voeten en poten blijft onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat je in deze gedaante blijkbaar niet hoeft te beschikken over een hands on-mentaliteit ?.

Maar wanneer mag je jezelf een duizendpoot noemen? Een duizendpoot is iemand die veel dingen tegelijk doet en daardoor soms meerdere functies heeft. Met andere woorden; iemand die van alle markten thuis is. Een echte alleskunner, of is dat ook een cliché? ?

Ben jij zo’n duizendpoot? Dan is deze job als Allround shopverkoper bij bp tankstations echt iets voor jou!

Hands-on mentaliteit

Een ander pareltje in vacatureteksten: de hands-on-mentaliteit. Deze vrij cryptische term staat namelijk op plek 3 van de top-10 kantoorjargon. Maar wat bedoelen opdrachtgevers hier dan mee? Dat je handen aan je lijf hebt? Nee, dat niet ?. Een hands-on-mentaliteit betekent dat je graag zelf initiatief toont en je handen graag uit de mouwen steekt. Als een bedrijf op zoek is naar iemand met een hands-on-mentaliteit is het bedrijf op zoek naar een doener, niet een denker. 

Heb jij die hands-on-mentaliteit waar bedrijven naar op zoek zijn? Dan is deze job als schoonmaker bij UMC Utrecht echt iets voor jou!

Dynamische omgeving

Als we de term ‘dynamische omgeving’ letterlijk nemen is het een werkomgeving die beweegt. Betekent dit dat je in een trein of achtbaan aan het werk gaat? Wellicht in sommige gevallen ?, maar in de meeste gevallen wordt daar iets anders mee bedoeld. Een dynamische werkomgeving verwijst namelijk naar een werkplek die medewerkers de mogelijkheid biedt om op een afwisselende manier te werken. 

Lijkt jou dit wel wat?

Werd jij nou juist zo enthousiast van een werkomgeving die daadwerkelijk beweegt? Dan staat deze job als bezorger bij HelloFresh jou op het lijf geschreven.

Geen 9-5 mentaliteit

Tegenwoordig lijkt het hebben van een 9-5 mentaliteit een absolute no-go. Toch schrikt de vraag ‘heb jij geen 9-5 mentaliteit?’ veel mensen af. Want betekent dit dan dat er elke dag moet worden overgewerkt? Nee, gelukkig niet. Hier wordt simpelweg mee bedoeld dat je bereid zou zijn om iets langer te blijven of iets eerder te beginnen om het werk af te maken. In veel branches, denk aan de horeca of zorg, bestaat een 9-5 baan niet eens. Zo kun je in het uitgaansleven beter van een 5-9 mentaliteit spreken! ?

Heb jij geen 9-5 mentaliteit? Maar meer een 23:00-08:00 mentaliteit? Pak een logistieke job!

Echt mensenmens

Ben jij een echt mensenmens? Vast wel! Maar wat wordt er in vacatureteksten met deze term bedoeld? Want ben jij pas collegiaal als je een zogeheten ‘mensenmens’ bent? Nee, gelukkig niet! Met een mensenmens wordt simpelweg bedoeld dat je lekker sociaal bent. Moet goedkomen toch?

Ben jij zo’n echt mensenmens? Ga aan de slag als hostess bij FC Utrecht en ontvang alle gasten met een lach op je gezicht!

Stressbestendig

Volgens bijna elke vacaturetekst zou je stressbestendig moeten zijn. Maar wanneer ben je stressbestendig? Betekent dit dat je terechtkomt op een chaotische werkplek waar je je constant in het zweet moet werken? Zeker niet. Want hier zit waarschijnlijk geen enkele kandidaat op te wachten. Maar wat dan wel? Wij leggen het uit!

Bij veel jobs is het op het ene moment drukker en stressvoller dan op het andere moment. Met ‘stressbestendig’ wordt er dus vooral bedoeld dat jij in een drukke of stressvolle situatie niet gelijk in paniek raakt en weet wat je moet doen. Misschien kunnen we deze term dus voortaan beter vervangen met stressbehendig ?.

Ben jij stressbestendig? Of stressbehendig? En houd jij het hoofd koel als jij veel bestellingen tegelijk krijgt? Ga aan de slag als barkeeper op de vetste evenementen!

De zelfstandige teamplayer

"Je kan zowel zelfstandig als in teamverband werken". Naast dat dit elkaar enorm tegenspreekt, lijkt het misschien net alsof je het nooit goed kan doen. Werk je graag zelfstandig? Dan lijkt het net alsof je geen teamplayer bent. Ben jij ontzettend goed in samenwerken? Dan red jij jezelf zeker niet? Maar niets is minder waar. Dit cliché is bovendien misschien wel de meest onnodige toevoeging aan een vacaturetekst. Want is dit niet bij elke job van belang? Bij de meeste in ieder geval wel. Je zal bijna nooit volledig zelfstandig werken, en ook zeker niet alleen maar in teamverband. Dus, lees je deze term in een vacaturetekst? Geen zorgen, jij kan dit ongetwijfeld! ?

Ben jij zo’n zelfstandige teamplayer? Dan past de job als barmedewerker bij de thuiswedstrijden van Ajax helemaal bij jou! ⚽️
 

 

account_circle

Marketing - 02 augustus 2022