23 juni 2021

Personeelstekort horeca

Personeelstekort horeca

Uit onderzoek van Flexnieuws blijkt dat medewerkers met een niet-kantoorbaan zwaar onder druk staan. De werkroosters staan zelfs zó vol dat meer dan de helft van de medewerkers gewoon gaat werken als zij zich  niet lekker voelen.
Na de coronapandemie heeft bijna 80% van de mensen met een niet-kantoorbaan last van een lage personeelsbezetting op de werkvloer. Dit is niet alleen vervelend voor het personeel maar het leidt ook tot een zeer stressvolle werkomgeving. Vooral de horecabranche heeft hier last van.

Horeca open maar personeel ver te zoeken
In heel Nederland heerst een personeelstekort  in de horeca, blijkt uit onderzoek van het NRC. Sommige restaurants gaan zelfs minder dagen open omdat ze simpelweg de bezetting niet rond krijgen. Dit is mede veroorzaakt door de gedwongen sluiting vanwege Corona. De cijfers van het CBS liegen er dan ook niet om: begin februari 2020 werkten er nog 431.000 mensen in de horeca. Nu, ruim één jaar later (juni 2021) zijn dat er slechts 325.000. Dit is een daling van 106.000 (!) personeelsleden. Volgens Guido Kreutzer, regiovoorzitter van de branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Limburg, is de gigantische uitstroom veroorzaakt door het laten gaan ’ van het personeel met een tijdelijk contract. Dit personeel verdient nu geld  in een andere branche. 
Tot op heden waren de tekorten nog (redelijk) op te vangen. Restaurants mochten een maximaal aantal bezoekers ontvangen en de openingstijden waren nog niet naar hoe het was. “Nu de terrassen weer tot de late uurtjes open mogen en er geen maximum wordt gesteld aan het aantal bezoekers, komen veel bedrijven in de problemen” aldus Kreutzer.
Maar waarom komt de horeca zo lastig aan personeel? Volgens het NRC zien sommige ondernemers een oorzaak in het slechte imago van de horeca: “Hard werken, weinig vangen". 

 

"Uit onderzoek onder onze bijverdieners blijkt dat er nog steeds grote interesse is onder bijverdieners om te werken in de horeca"

 

Breng de flexibiliteit terug in de organisatie
Country Manager van NOWJOBS Nederland, Reinier Vastenburg herkent de schaarste: “Er leven in de branche veel zorgen over de vraag of horecapersoneel, dat is uitgeweken naar andere sectoren zoals de online retail en de logistiek, nog wil terugkeren straks. Zeker nu er met de opening van de horeca vaker flexibel personeel nodig is. Máár uit onderzoek onder onze bijverdieners blijkt dat er nog steeds grote interesse is onder bijverdieners om te werken in de horeca, zolang de contractuele condities maar goed zijn en er vanuit de ondernemer ook wat begeleiding wordt geboden. Wat ons betreft liggen daar dus de kansen om straks weer een goed team oproepers te kunnen opbouwen”, aldus Vastenburg. 

In de NOWJOBS app staan 25.000+ bijverdieners te springen om aan de slag te gaan in verschillende branches. Vooral horecajobs, banen in de retail en bezorgfuncties zijn onverminderd populair bij de bijverdieners van NOWJOBS. 
Het inzetten van  bijverdieners via  NOWJOBS is de ideale oplossing  om de flexibiliteit terug te brengen in jouw organisatie. 

Vang ziekte en verzuim gemakkelijk op
Is er iemand ziek of is er sprake van verzuim? Plaats vandaag een vacature en er staat morgen een bijverdiener bij jou op de stoep. Neem gerust contact op met NOWJOBS en vraag wat de mogelijkheden zijn voor jouw organisatie. 

Neem contact op

 

account_circle

Marketing - 23 juni 2021