13 juli 2022

Hoe zorg je ervoor dat jouw vacature eruit springt?

Vrouw werkt op haar laptop op kantoor

Voor de werving en selectie van nieuwe medewerkers is het belangrijk dat een vacature aantrekkelijk is. Personeel werven vereist vandaag de dag veel creativiteit en aandacht, aangezien Nederland momenteel meer vacatures dan ooit telt. Het is daarom essentieel om een pakkende vacaturetekst te schrijven en de juiste kanalen in te zetten om jouw doelgroep te bereiken. Wil je jouw online vacature eruit laten springen? Lees dan hieronder onze tips.  

Doelen stellen
Het is bij personeelswerving, net als bij andere onderdelen binnen een bedrijf, nuttig om duidelijke doelen te bepalen. Zo creëer je focus op het soort vacatures die je wil uitzetten, wie het team goed aanvult en binnen welk tijdsbestek dit gerealiseerd moet worden. Bepaal een tijdsplanning voor het gehele vacatureproces waarin duidelijk staat beschreven op welk moment het bedrijf vacatures uitzet, wanneer de sollicitaties plaatsvinden en op welke datum de nieuwe medewerkers hun contracten uiterlijk tekenen. Eveneens kun je doelen stellen over de kwalificaties en werkervaring waar de nieuwe medewerker ten minste aan moet voldoen. Deze doelen geven richting gedurende het gehele wervings- en selectieproces.  

Pakkende vacaturetekst   
Het schrijven van een pakkende vacaturetekst is een vak apart. Potentiële medewerkers nemen namelijk vaak ook een kijkje bij concurrenten, dus moet je als bedrijf origineel zijn om eruit te springen. Schrijf kort en bondig en maak gebruik van tussenkopjes, zodat potentiële medewerkers de vacature gemakkelijk kunnen scannen. Vermeld in de titel en eerste regels van de tekst de belangrijkste informatie zoals de functieomschrijving wat het bedrijf onderscheidt, en de (hybride) werklocatie. Vermijd hierbij afknappers als ‘toonaangevend bedrijf’ en ‘goede secundaire arbeidsvoorwaarden’ die niet veel zeggen over een bedrijf. Tevens is het gebruik van relevante zoektermen in de eerste regels aan te raden, zodat jouw vacature op een hogere positie bij de zoekresultaten op Google staat.   

Schrijf verhalend  
Een goede manier om de interesse te wekken van werkzoekenden, is door de vacature verhalend te schrijven. Schrijf vanuit het oogpunt van de potentiële medewerkers en laat ze zien wat de functie inhoudt en hoe een typische werkdag eruit ziet, zodat er een realistisch beeld wordt geschetst. Beschrijf wat er wordt verwacht van de nieuwe medewerker, wat de medewerker kan verwachten van het bedrijf en welke concrete (groei)mogelijkheden het bedrijf te bieden heeft. Tevens is het bij een vacature een must om beeldmateriaal te gebruiken. Plaats een foto van een recent teamuitje of laat één van de huidige medewerkers een video opnemen. Dit maakt de vacature ook een stuk persoonlijker.  

Mobile first  
Werkzoekenden oriënteren zich meer en meer via hun mobiel in plaats van via een desktop. Dit komt mede door de groei van vacatureapps en de vacaturebase van LinkedIn die het werkzoekenden heel gemakkelijk maakt om vacatures te vinden en te vergelijken. Ontwerp daarom de vacature mobile first, wat betekent dat het webdesign van de vacature wordt afgestemd op de mobiele versie. De content blijft hetzelfde op een desktopversie, maar de vacature is op beide apparaten gemakkelijk leesbaar. Een groot voordeel van een online vacature is dat geïnteresseerden direct kunnen solliciteren. Zorg er daarom voor dat je onderaan de vacature een knop maakt die direct linkt naar een sollicitatiepagina. Zo voorkom je dat mensen afhaken op het moment dat zij de vacature hebben gelezen, maar vervolgens te veel stappen moeten doen om daadwerkelijk te solliciteren. Ook kun je meerdere contactopties aanbieden, zoals een automatische doorverwijzing naar het telefoonnummer, WhatsApp of e-mail.   
 

Delen via sociale media  
Als je een nieuwe vacature plaatst, wil je natuurlijk zoveel mogelijk geschikte kandidaten bereiken. Bepaal welke kanalen je inzet aan de hand van de vacature en de doelgroep die je wil bereiken. LinkedIn leent zich bijvoorbeeld beter voor een fulltime functie, maar jongeren die een bijbaan zoeken kun je het beste bereiken via Instagram of TikTok. Ook kun je betaalde advertenties inzetten via sociale media om het bereik te vergroten. Maak daarnaast gebruik van het netwerk van je huidige medewerkers. Je maakt het ze extra gemakkelijk om hun nieuwste collega te vinden met een deelbare vacaturelink. Dit is niet alleen handig, maar straalt ook professionaliteit uit.   
 

Heb jij hulp nodig bij het invullen van nieuwe vacatures? NOWJOBS helpt dagelijks meer dan 750 bedrijven met het matchen van flexibele medewerkers met bedrijven in de meest gevarieerde branches. Neem gerust contact met ons op!
 

account_circle

Marketing - 13 juli 2022