06 december 2021

Hoe zorg je ervoor dat bijverdieners graag bij jou willen werken?

Bijverdiener werkt als kokkin in een restaurant

Op 18-11-21 verscheen een artikel in het FD: “De sollicitant die in rook opgaat”. Steeds meer sollicitanten komen niet meer opdagen voor hun sollicitatiegesprekken óf erger... ze ondertekenen een contract maar laten het vervolgens afweten. 

Eén van de oorzaken: de schaarste op de arbeidsmarkt. Momenteel staan er 371.000 vacatures open in Nederland, terwijl het aantal werklozen niet vaak zo laag is geweest: 294.000. Dit betekent dat er voor 100 werklozen, 126 vacatures zijn (bron: CBS).

De macht ligt dus niet bij de werkgever, maar bij de (toekomstige) werknemers.
Volgens het FD is er maar één remedie: respectvol omgaan met de kandidaat! 

Heb jij als ondernemer ook last van de krapte op de arbeidsmarkt? Hoe zorg je er dan voor dat bijverdieners graag bij jou willen werken?
 

Goede arbeidsvoorwaarden

We beginnen meteen met één van de belangrijkste redenen waarom een kandidaat aan- of afhaakt. 

Salaris
Veel opdrachtgevers bieden het minimumloon aan bijverdieners. Uit intern onderzoek blijkt dat bijverdieners van NOWJOBS als eerste naar het salaris van de bij(baan) kijken en dan pas naar de werkzaamheden. Met andere woorden: al is de job nog zo leuk, een bijverdiener kijkt eerst naar het salaris. 

Veel bedrijven zijn op zoek naar  nieuw personeel en dus is het aanbod ruim voor de kandidaat. Je kunt daarom niet van de kandidaten verwachten dat zij genoegen nemen met het minimumsalaris, zeker niet wanneer een ander meer biedt. Verhoog het salaris  om meer onderscheidend te zijn.

Werktijden
Bijverdieners kiezen voor een flexibele bijbaan zodat zij op elk gewenst moment kunnen bijverdienen. Ondanks dat ze op zoek zijn naar een flexibele bijbaan weten zij vaak al ruim van tevoren wat hun planning voor de komende tijd is. Plan de bijverdieners daarom ook voor een langere periode in op vaste uren. Zo weten zij waar ze aan toe zijn én wat ze van jou kunnen verwachten. 

Andersom werkt het natuurlijk precies hetzelfde: plan je iemand voor langere tijd vooruit, dan zorg je voor  een bekend gezicht op de werkvloer, dat is prettig voor alle collega's!
 

De vacature

Een vacature-/jobomschrijving lijkt vaak op een boodschappenlijstje: “Minimaal 18 jaar, 2 jaar werkervaring, 16-32 uur beschikbaar”. Veel werkzoekenden haken hierop af. In het ruime aanbod van vacatures is het goed om onderscheidend te zijn en aan te geven wat het extra leuk maakt om te kiezen voor de job die jij aanbiedt. Benoem vervolgens puntsgewijs de werkzaamheden en kwalificatie-eisen. 

"You had me from hello!" Bon Jovi schreef er ooit al een nummer over; zorg ervoor dat je iemand vanaf het begin al boeit. Pas dat ook toe op je vacature! Gebruik een pakkende titel zodat de kandidaat direct wordt getriggerd om jouw vacature verder te lezen. Als de kandidaat direct geboeid is, krijgt jouw vacature alle aandacht!
 
Een bijverdiener is op zoek naar een leuke (flexibele) bijbaan en vindt het belangrijk om meer te weten over het bedrijf en wat de werkzaamheden en kwalificatie-eisen zijn voor de functie. Zorg ervoor dat je dit ook goed benoemd. Schrijf kort en bondig en maak geen vacaturetekst van A4 formaat, tenzij je de spanningsboog natuurlijk wilt testen ;-). 

Waardering en gelijke behandeling

Iedereen vindt het leuk om een compliment te krijgen, ook nieuw personeel. Laat af en toe weten dat ze écht belangrijk zijn en dat je blij bent dat ze bij jouw bedrijf werken! Complimenten zorgen ervoor dat iemand extra gemotiveerd aan het werk gaat en net dat stapje extra zet binnen jouw bedrijf. Kleine moeite, groot plezier > voor zowel de bijverdieners als voor jou!

Organiseer je een personeelsuitje of een borrel? Betrek hierin direct het nieuwe én externe personeel. Zorg ervoor dat je ze echt onderdeel maakt van het gehele team en bedrijf. Niets is zo vervelend als het gevoel hebben dat je buiten de boot valt. 

Buddy
Gaat er een nieuwe bijverdiener bij je aan de slag? Koppel diegene dan aan één van je meest ervaren werknemers, een buddy. Het is voor een 'nieuweling' ontzettend fijn om even bij de hand genomen te worden en een vast aanspreekpunt te hebben wanneer er vragen zijn. Op deze manier zorg je ervoor dat de nieuwe bijverdiener snel op weg is en binnen no-time geheel zelfstandig aan de slag gaat, win-win!

Ontwikkeling

Zorg ervoor dat je met regelmaat even stilstaat bij de persoonlijke ontwikkeling van je personeel. Wat gaat goed en wat zijn de verbeterpunten waar jullie samen aan kunnen werken. Zo bied je bijverdieners niet alleen werkplezier en salaris, maar ook nog inzichten in persoonlijke ontwikkeling.

Vinden van personeel!

Heb jij moeite met het vinden van personeel voor jouw bedrijf en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Met NOWJOBS vind je snel en eenvoudig meer dan 35.000 bijverdieners die graag bij jou aan de slag gaan! Heb je een bijverdiener gevonden die past bij jouw bedrijf en waar je tevreden over bent? Voeg de bijverdiener dan toe aan jouw favorietenpoule. Op deze manier bouw je een mooie poule op met bijverdieners en zorg je ervoor dat er altijd vaste gezichten op de werkvloer terugkeren. Perfect toch?
 

Heb jij hulp nodig tijdens de komende maanden? Neem dan snel contact met ons op!
 

account_circle

Marketing - 06 december 2021