03 mei 2022

Personeelsplanning tijdens de vakantieperiode: vijf tips! 

Vrouw kijkt op haar smartphone terwijl ze op haar laptop werkt

De vakantieperiode komt eraan en dat betekent dat veel medewerkers vakantieplannen maken. Het is belangrijk dat zij energie opdoen tijdens de vakantie, om weer met enthousiasme aan het werk gaan. Maar hoe zorg je als werkgever tijdens de vakantie dan voor voldoende personeel? We geven je vijf tips!   

1. Vooruit plannen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vraag ruim van tevoren naar de vakantieplannen van de vaste medewerkers. Dit zorgt ervoor dat je op tijd een kladversie van het vakantierooster kunt maken, ook al weten sommige medewerkers nog niet wanneer zij op vakantie willen. Het lijkt misschien vroeg, maar start in april al met vooruit plannen. Dit geeft medewerkers de kans om na te denken over hun vakantie en te overleggen met het thuisfront. Als blijkt dat veel medewerkers rond dezelfde periode op vakantie willen dan is er nog voldoende tijd om naar andere mogelijkheden te kijken.

2. Deadline

Stel een deadline voor de uiterste dag waarop medewerkers hun vakantieaanvraag voor de zomer kunnen indienen. Volgens de wet hebben werkgevers de mogelijkheid om maximaal twee weken na de aanvraag schriftelijk bezwaar te maken. Gebeurt dit niet, dan is de aanvraag goedgekeurd en kunnen medewerkers hun vakantie definitief boeken. Veel medewerkers ervaren deze deadline zelfs als prettig, zodat ze op tijd die mooie aanbieding die ze op het oog hebben kunnen boeken. Maak vooral geen gebruik van het principe "wie het eerst komt, wie het eerst maalt". Dit zorgt ervoor dat het een wedstrijdje wordt wie als eerste een vakantieaanvraag indient en dit kan nadelig zijn voor de werksfeer.   

3. Maak goede afspraken

Zorg dat je goede afspraken maakt met medewerkers over vakantieaanvragen, waar iedereen van op de hoogte is. Zo kun je als regel instellen dat afdelingen eerst gezamenlijk overleggen voordat zij hun vakantieaanvraag doen. Ook kun je vragen of medewerkers rekening willen houden met piekperiodes. Zo schep je realistische verwachtingen. Bespreek ook dat medewerkers een deel van elkaars werk of klanten overnemen tijdens vakanties.  

4. Zet bijverdieners in

Flexibele medewerkers, zoals bijverdieners, zijn een uitkomst tijdens de vakantieperiodes. Zij willen juist in de vakanties werken, omdat ze vrij zijn van school. Als je op tijd weet dat je een tekort hebt aan vaste medewerkers, is het verstandig om zo snel mogelijk vacatures voor de openstaande shifts uit te zetten. Zo geef je de flexibele medewerkers de tijd om ingewerkt te worden en verloopt de overgang naar de vakantieperiode een stuk soepeler. En je blijft de beste kwaliteit bieden aan je klanten. Bovendien kun je de flexibele medewerkers na de vakantie ook vaker inzetten tijdens drukke periodes.  

5. Communiceer het rooster

Communiceer het rooster op tijd naar zowel vaste als flexibele medewerkers. Een heldere planning biedt een hoop duidelijkheid. Zo weten collega's van elkaar wanneer ze vrij zijn en wie er komt werken. Ook kunnen medewerkers die op het laatste moment een paar dagen vrij willen een vakantie inplannen. Tip: deel een live rooster met je medewerkers. Mocht er nog iets veranderen aan de planning, dan is dit voor iedereen zichtbaar.  

NOWJOBS helpt je de vakantieperiode door!

Voorzie jij gaten in je planning tijdens de vakantieperiode omdat veel medewerkers tegelijk op vakantie willen? NOWJOBS helpt je bij het invullen van deze shifts! Met NOWJOBS vind je makkelijk en snel de perfecte bijverdieners voor jouw bedrijf én je bouwt gemakkelijk een favorietenpoule op zodat je deze medewerkers vaker eenvoudig in kunt zetten tijdens een drukke periode. Nieuwsgierig hoe NOWJOBS je kan helpen? We vertellen je graag meer!

Neem contact met ons op!

account_circle

Marketing - 03 mei 2022