27 november 2020

Zie ik een bruto- of nettoloon – en wat is het verschil?

Vrouw doet een berekening op een rekenmachine terwijl ze op haar laptop werkt

Er bestaat bruto- en nettoloon. Je brutoloon is (bijna altijd) hoger dan je nettoloon, maar wat is precies het verschil? En zie jij je bruto- of nettoloon staan als je op een job solliciteert? In deze blog lees je alles wat je hierover moet weten.

Niet leuker, wel makkelijker
Brutoloon is het bedrag dat je verdient bij een organisatie. Dit is in ieder geval het wettelijk minimumloon. In dat geval is het afhankelijk van je leeftijd hoeveel je verdient. Als 20-jarige verdien je meer dan een 16-jarige. Een organisatie bepaalt zelf of ze jou dit wettelijke minimum betalen, of net wat meer. De organisatie waarvoor je werkt bepaalt dus mede hoe hoog jouw brutoloon is.

Het verschil tussen bruto- en nettoloon ontstaat doordat je van het brutoloon belasting betaalt en premies voor volksverzekeringen afdraagt. Deze twee betalingen samen heten je ‘loonheffing’. Het bedrag dat overblijft, is jouw nettoloon. Dit is het bedrag dat uiteindelijk op je bankrekening wordt gestort.

Normaal zie je het nettoloon pas achteraf op je loonstrook. Wij maken vóórdat je gaat werken al een nauwkeurige schatting van wat je precies verdient. Dit geschatte bedrag zie je staan in de app en hier gaan GEEN extra kosten of belastingen meer af. Het bedrag storten we binnen een week na je shift op je bankrekening. Omdat het in de app om een schatting gaat, kan het bedrag dat we op je bankrekening storten hier licht van afwijken. 

Loonheffingskorting aan = hoger nettoloon
Het verschil tussen ‘bruto’ en ‘netto’ is dus je loonheffing. En om de inkomens wat gelijker te maken, bestaat in Nederland de ‘loonheffingskorting’. Dankzij de loonheffingskorting betaal je géén belasting over ongeveer de eerste 6000 euro die je in een jaar verdient. Verdien je minder dan die 6000 euro? Dan is jouw bruto- en nettoloon door de loonheffingskorting hetzelfde.

Maar dan de vraag: zet je jouw loonheffingskorting bij NOWJOBS aan?

Van de Belastingdienst mag je namelijk maar bij één werkgever je loonheffingskorting aanzetten. Als je alleen werkt via NOWJOBS, kun je jouw loonheffingskorting sowieso aanzetten. Maar heb je nog een ander baantje? Zet dan je loonheffingskorting alleen aan waar je het meeste verdient, want dan krijg je direct de meeste korting

LET OP: NOWJOBS kan niet zien of je ergens anders ook je loonheffingskorting hebt aanstaan. De Belastingdienst ziet dit wél. Je kunt dan een boete krijgen als je te veel korting hebt gekregen. En die korting moet je terugbetalen.

Loonheffingskorting uit = lager nettoloon 
Je kunt ervoor kiezen om je loonheffingskorting uit te zetten. Bijvoorbeeld omdat je meer verdient bij een andere werkgever dan NOWJOBS. Je betaalt dan belasting over je volledige loon en ontvangt hier GEEN korting op. Dit zorgt voor een lager nettoloon. Verdien je bij je andere werkgever minder dan die eerder genoemde 6000 euro? Dan krijg je bij je belastingaangifte alsnog je korting.

Je kunt deze instelling zelf wijzigen in de app bij het kopje ‘Werkgevers- & loonheffingskorting’. Jouw persoonlijke situatie, je belastingen en het aan- of uitzetten van de loonheffingskorting heeft invloed op je uiteindelijke nettoloon. De betaling die wij doen kan daarom iets afwijken van het bedrag dat je in de app ziet.

Belastingen: leuker kunnen we het niet maken, maar hopelijk wel wat makkelijker. Heb je nog vragen die wij niet hebben beantwoord, of kom je er niet uit? Ons Success Team helpt je graag verder! Stuur ons een WhatsAppje of bel ons op: 088 – 56 27 000.

account_circle

Marketing - 27 november 2020