26 juni 2020

Werken in de horeca: snelcursus & veelvoorkomende richtlijnen

Richtlijnen-horeca

Super, je hebt een job in de horeca gevonden via NOWJOBS, gefeliciteerd! Je hebt ongetwijfeld zin om te werken en wij helpen je graag bij je voorbereiding. Want de horeca is best een harde sector. De verwachting is dat je je altijd 100 procent inzet, professioneel bent en iedereen de beste service biedt.

Het doel van elke horecaondernemer is namelijk dat gasten naar huis gaan met een brede glimlach én graag terugkeren. Daarnaast wil je uiteraard je baas tevreden houden. Hoe doe je dit allemaal tegelijk? We geven je graag wat tips om je vertrouwen te boosten en punten bij je baas te scoren tijdens je horecajob.

 

Goede voorbereiding

Een goed begin is stoppen met het halve werk. In de horeca is half werk leveren geen optie. Begin met je grondig voor te bereiden door enkele belangrijke zaken uit je hoofd te leren die van pas zullen komen en je werk gemakkelijk zullen maken.

  • De menukaart: Het is belangrijk dat je goed weet wat je serveert. De gasten willen ook graag weten wat ze op hun bord krijgen. Je geeft immers niet zo’n goede indruk als de gasten vragen uit welke ingrediënten een gerecht bestaat en jij alleen maar “eeeeeeuhm” kunt antwoorden…
  • De tafelnummering: Als je in een restaurant werkt, is het handig om de tafelnummering in je hoofd te prenten. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je met drie zware borden door het hele restaurant moeten zoeken waar ze naartoe moeten.
  • Het opneemsysteem: zorg er ten slotte voor dat je het opneemsysteem goed kent. Je wilt geen fouten maken tijdens het opnemen van een bestelling. Dit komt onprofessioneel over en daarnaast; time is money in iedere horecazaak.

 

Gepaste kleding

De personeelsleden zijn het gezicht van een bedrijf. Hun uitstraling draagt dus bij aan het belangrijke imago. En wat draagt bij aan die uitstraling? De outfit! De sleutel tot een professionele uitstraling is uniformiteit.

Als je via NOWJOBS een job hebt gevonden in de horeca, kun je altijd in de app bij de beschrijving lezen wat je werkgever verwacht en welke specifieke voorschriften er zijn voor je outfit. Kun je dit nergens vinden en wil je het toch zeker weten? Dan kun je het makkelijk aan de werkgever vragen via de chatfunctie in de NOWJOBS app. De gewenste outfit kan uiteraard per werkgever verschillen.

  • Kleding: in het ene restaurant is een donkere jeans met een shirt van het restaurant goed genoeg, terwijl in een andere zaak alleen een klassieke zwarte broek met een wit hemd voldoet.
  • Schoenen: Onderschat de schoenenkeuze niet! Hier valt of staat de outfit mee. In de meeste zaken dragen de obers volledig zwarte, gesloten schoenen. Let erop dat er niet te veel tierlantijntjes aan hangen en dat je er goed en lang op kunt lopen. Vergeet ook vooral je sokken niet, want een stukje bloot been leidt af. Draag als man zwarte sokken en als vrouw zwarte nylonkousen.
  • Sieraden en parfum: ook details als sieraden moeten worden besproken. Zorg ervoor dat je piercings uit zijn en dat je tattoos onzichtbaar zijn. Draag je oorbellen? Kies bij voorkeur een kleine variant die niet opvalt. Parfum mag niet te sterk ruiken, te veel geurbeleving beïnvloedt namelijk de smaakpapillen bij de gasten.
  • Haarstijl: Om de hygiëne te bewaren doe je lange haren in een staart of knot. Voor mannen is het een goed idee om de baard te scheren. Er is niets ergers voor de gasten dan een haar in je soep of tussen je broodje.

 

Gedragsnormen

Of je nu in een hotel, restaurant of café werkt, er wordt van je verwacht dat je je professioneel gedraagt en zo efficiënt mogelijk werkt zonder dat het geforceerd overkomt. Dat is niet altijd even makkelijk, want een job in de horeca vereist veel energie.

  • Wees sociaal en vriendelijk: maak contact met de gasten zodat ze het gevoel hebben dat ze welkom zijn. Dat maakt het voor jou ook aangenamer.
  • Blijf kalm: doen de gasten even moeilijk? Doe dan de moeite om hen te begrijpen en excuseer je voor het ongemak, ook al is het niet jouw schuld. Blijf vooral rustig, alleen kalmte kan je in zo’n geval redden.
  • Toon initiatief: je scoort bij elke baas punten als je werk uitvoert nog voordat je de opdracht expliciet hebt gekregen. Wees je leidinggevende altijd een stapje voor en neem zelf initiatief om taken uit te voeren zonder dat het je moet worden gevraagd. Even niets te doen? Loop dan een rondje en neem lege glazen weg, maak de tafels schoon of vul de drankvitrines aan. Alles is beter dan in een hoekje voor je uit staren. Als je bezig blijft, zul je merken dat de tijd ook een stuk sneller gaat!

 

Final checklist

In onderstaande handige checklist staat kort waar je op moet letten voor je aan de slag gaat bij je job. Print deze lijst uit, vink ieder puntje af en vertrek vol zelfvertrouwen naar je werk.

  • BONUSTIP: Vertrek op tijd (houd rekening met files of vertragingen).
  • Leer de menukaart uit je hoofd.
  • Bestudeer de tafelnummering grondig.
  • Weet hoe je een bestelling moet opnemen.
  • Draag de juiste outfit.
  • Kies voor juiste en gemakkelijke schoenen.
  • Houd je accessoires rustig.
  • Doe lang haar in een staart en/of houd je baard kort.
  • Laat gasten zich welkom voelen.
  • Blijf rustig bij een conflict en bied excuses aan namens de horecazaak.
  • Toon initiatief en sta nooit stil.

Hopelijk heb je met deze tips en tricks nog meer zin en zelfvertrouwen gekregen om je beste beentje voor te zetten in de horeca. Wist je trouwens dat je met een job in de horeca gemiddeld 185 calorieën per uur verbrandt? #geenfitnessnodig #hellosummerbody.

 

You’re good to go om er een dagje helemaal in te vliegen en wat bij te verdienen in de horeca. En heb je zin in wat variatie en wil je bijvoorbeeld in een winkel werken, maar weet je niet zo goed wat je kunt verwachten? Ook daar geven wij je graag tips voor in onze snelcursus voor een job in de retail.

Laat ons weten hoe je job is verlopen of neem een foto (voor of na je shift, niet tijdens ;) ) en tag #nowjobs op Instagram of Facebook. Heel veel plezier en succes!

account_circle

Marketing - 26 juni 2020