01 maart 2022

Geld terugvragen van de Belastingdienst: hoe zit dat NOW?

geld-terugvragen-belastingdienst-bijbaan

Als je werkt, betaal je belasting. Leuker kunnen we het niet maken. Of nou ja, eigenlijk wel. Het kan zijn dat je als bijverdiener vooraf te veel belasting betaalt. En die eventueel te veel betaalde belasting kun je terugkrijgen van de belastingdienst. Sounds like een hoop gedoe en veel papierwerk? Valt mee! En als het meezit heb je zomaar ineens wat extra geld op je rekening. In deze blog lees je hoe het werkt.

Elk jaar tussen 1 maart (als de website van de Belastingdienst het niet begeeft) en 1 mei is het voor veel mensen bingo: de jaarlijkse belastingaangifte. Ook als je geen bericht van de Belastingdienst hebt gehad, is het goed om even te checken hoe de zaken ervoor staan. Hoe dat zit, leggen we je graag even uit:

Te hoge inschatting = geld terug!
Als je werkt, gaat de Belastingdienst er standaard vanuit dat je het hele jaar werkt. En op basis van die inschatting betaal je belasting. Maar zoals jij natuurlijk weet bestaat er ook zoiets als flexibel bijverdienen (hallo bijverdieners!). Het gevolg van flexibel bijverdienen kan zijn dat de schatting van de Belastingdienst vaak te hoog is. In dat geval betaal je per saldo te veel en alles wat je te veel betaalt kun je terugkrijgen. Easy like that.

En inderdaad, dat kán een lekkere meevaller zijn. Maar goed, hoe weet je nou of je te veel belasting hebt betaald? Een eerste snelle check: kijk op je jaaropgaaf van NOWJOBS (de jaaropgave van 2021 hebben we begin dit jaar verstuurd).Is er meer dan €16,- loonheffing ingehouden? Dan krijg je misschien geld terug. Of dat echt het geval is, check je zo:

Doe een ‘proefaangifte’ bij de Belastingdienst. Een proefaangifte betekent dat je alle gegevens voor de aangifte invult, maar de aangifte niet indient. Als je dit doet krijg je namelijk al wel gewoon te zien of je iets terugkrijgt óf iets terug moet betalen.

Dit heb je nodig om aangifte te doen
Niet onbelangrijk: waar moet je aan denken als je aangifte gaat doen? Ook hier zijn weer twee manieren voor. Nummer één: via de app van de Belastingdienst (check wel even of je aan de voorwaarden voldoet). Nummer twee: door in te loggen op Mijn Belastingdienst en daar de aangifte te doen. Voor beide opties moet je wel wat dingen bij de hand hebben:

  • Je burgerservicenummer (je vindt ‘m op je ID-kaart, paspoort of rijbewijs)
  • Je rekeningnummer (IBAN)
  • Je DigiD
  • Je jaaropgaaf (of jaaropgaven, als je in 2021 meerdere werkgevers had)

 

Te weinig betaald
Het gebeurt je als bijverdiener gelukkig niet zo snel, maar het kán zijn dat je juist geld moet terugbetalen. Meestal is dan het volgende aan de hand: je hebt in één jaar voor meerdere werkgevers gewerkt en de loonheffingskorting (korting op hoeveel belasting je betaalt) is op hetzelfde moment bij meer dan één werkgever toegepast. Dan kan ’t misgaan, want je mag maar bij één werkgever tegelijk korting krijgen (als je bij één werkgever de loonheffingskorting inzet, kan dit dus NIET bij de ander). Check dit dus altijd even als je in een jaar voor meerdere werkgevers aan de slag gaat!

Het is zo gepiept
Positieve afsluiter: je belastingaangifte is meestal zo gepiept, want de Belastingdienst vult veel gegevens al voor je in. En let op: als je bericht hebt gehad van de Belastingdienst, heb je nog tot 1 mei om je aangifte te doen! 

Vragen
Is iets nog onduidelijk? We helpen je graag op WhatsApp via 088 56 27 000.
 

Veel gestelde vragen

 

Meer verhalen van andere bijverdieners lees je op onze blog.

account_circle

Marketing - 01 maart 2022